DUURZAAM & ENERGIEZUINIG
Vanzelfsprekend
Zelfbouwers kiezen het liefst voor duurzame bouw. Je bouwt immers een woning waar je nog lang in wil wonen, met lage woonlasten en een lage milieubelasting.
De sky heeft (g)een limiet
We begeleiden ambitieuze initiatiefgroepen die zelfvoorzienende huizen willen bouwen (zie: www.aardehuis.nl), maar ook meer reguliere woningbouwprojecten met uiteenlopende duurzame maatregelen. Denk aan warmtepompen, zonnecollectoren, warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater, zonnepanelen etc. Ook woningen zonder gas- en rioolaansluiting zijn mogelijk, of zelf water oppompen en zuiveren. Soms is een ontheffing op het bouwbesluit of de milieuwetgeving nodig en heeft een gemeente ‘koudwatervrees’, dan is het handig onze kennis en ervaring op dit punt in te kunnen zetten. De mogelijkheden zijn groot, maar het budget is meestal niet eindeloos. Wij helpen graag bij het integreren van ecologische en energiezuinige oplossingen, waarbij we de balans tussen kosten en baten goed in de gaten houden.
Welke vorm van duurzaamheid kies je?
Buildingcommunity kan inzicht geven in bouwmaterialen en duurzame technieken en je daarbij voorlichten over de kosten en rendementen van duurzame oplossingen. Als wij het niet weten raadplegen we ons netwerk van experts. Zo kan je de vorm van duurzaamheid kiezen die bij de ambitie en de financiële mogelijkheden van de groep past. Een bekend voorbeeld zijn zonnepanelen. Die betalen zich direct na de bouw uit via lagere maandlasten en minder energieverbruik. Bovendien doen energiezuinige woningen het qua marktwaarde erg goed op de huizenmarkt.
Afwijken van de gebaande paden
We kennen de alternatieven en de minder gangbare materialen en technieken heel goed en kunnen een realistisch advies geven over kosten en baten. Neem de Aardehuizen in Olst. Het had heel wat voeten in aarde om voor de vele afwijkende bouwmaterialen de bouwvergunning rond te krijgen. In 2013 was het klaar: een bijzonder staaltje van innovatief werken, aandacht en veel lef.