De aardehuizen in Olst zijn geïnspireerd op de Earthships van architect Michael Reynolds, zelfvoorzienende en zelfgebouwde woningen. Meest in het oog springende aspect van de Earthships is het gebruik van afval als bouwmateriaal, bijvoorbeeld autobanden gevuld met aarde. In een uitvoerig haalbaarheidsonderzoek werd aangetoond dat met het Earthship-concept in Nederland woningen gebouwd konden worden. Hiervoor werd een prototype Aardehuis ontwikkeld welke getoetst is op financiële, technische, procesmatige aspecten alsmede het Bouwbesluit.

Voor de besluitvorming werd gebruik gemaakt van sociocratie, een besluitvormingsmethode waarbij gelijkwaardigheid en effectiviteit zijn gewaarborgd. Besluiten worden genomen op basis van consent. De sociocratische organisatie bestond uit een algemene kring en verschillende werkkringen, elk met een eigen taakgebied.

Voor het bouwen van de aardehuizen werd bouwbedrijf Aardehuis opgericht. Onder begeleiding van bouwcoördinatoren werden de woningen door de toekomstige bewoners gebouwd, daarbij geholpen door meer dan duizend vrijwilligers uit binnen- en buitenland.

Website: aardehuis.nl